Freitag, November 03, 2006

BALKABAGI CORBASI

Cesitli sekilleriyle, sarinin her tonuyla sonbahara son derece yakisan bir sebze balkabagi. Bizim evde tatlisi yapilirdi, yeni mahsul cevizlerle yenirdi.
Almanya'ya gelince corbasi ile tanistim. Önce bir arkadasin evinde yedik, üzerinde biraz süt kaymagi da vardi, hosumuza gitti. Fakat evde kendim yapmaya karar verince tarifinde de ufak degisiklikler yasadi corba.
Benim tarifim söyle: Balkabagini soyup kücük kücük kesiyorum. Bir havucu da soyup kücük kesiyorum. Düdüklü tencerede orta boy bir sogani kücük dograyip, hafif yagda kavuruyorum. Balkabagi ve havucu ekliyorum. Tuz, biber, sarimsak ve sebze tuzu ilave edip pisiriyorum. Yumusayinca, makine ile hepsini eziyorum ve sicak servis ediyorum. Ben ve esim üzerine limon sikip yerken oglanlar üzerine bol kirmizi biber koyup acili seklini yiyiyorlar.
Bu corbanin tarifini yazarken, disarida da kar atistiriyor. Yani sonbahar bitti, kisa girdik. Bir sonbahar sebzesi ile veda etmis oldum, fakat tarif bence kisa da bir hosgeldin oldu, sicak corbayla!
Veda dan laf acilmisken, ben de kisa bir veda edeyim size. Izmir'deki babamdan son zamanlarda sik sik "gökyüzünde yalniz gezen yildizlar" sarkisini duyuyorum, yeni sarkilar söylemesi amaciyla bir süre onunla olacagim.
Sevgiyle kalin, hosca kalin!

Donnerstag, November 02, 2006

FINDIK SOSLU SALATA

Bu salatanin ismi Feldsalat. Türkce'ye frenksalatasi veya kuzu gevregi diye cevrilmis sözlükte. Almanya'da da yetisiyor, fakat marketlerde en cok Fransa'dan gelenler var. Herhalde Fransa'da cok fazla yetisen ve tüketilen bir salata. Cok hos bir tadi var ve üzerine hangi sosu koyarsaniz yakisiyor.
Aslinda findikli tariflerin icinde ben de olmak isterdim bu salatamla, fakat ne bilgisayarin islemesinden haberim var, ne de bilgi sayari uzun süre kullanma hakkim. Hic olmazsa benim sayfamda dursun istedim.
Salatayi,hazirladiktan hemen sonra yemek gerek, cünkü biraz fazla kalinca hemen sönüyor yapraklar. Bu nedenle güzelce yikayip, önceden hazirladigimiz sosu üzerine döküp, iyice karistirip sofraya getiriyoruz.
Sos, aslinda cok bilinen bir sos. Süzme yogurt, mayonez, sarimsak iyice karistirilir, kücük dogranmis findiklar eklenir, hepsi salatanin üzerine dökülür, karistirilir ve afiyet olsun!

Mittwoch, November 01, 2006

PIRASA DOLMASI


Yazin biz tatildeyken Almanya bayat et skandali ile bir süre calkalanmis. Et ile ilgili devamli olumsuz olaylar gelistikce kasaplar da yeni yollar ariyorlar müsteri kaybetmemek icin. Bizim kasap ta cok güzel, kücük bir kitapcik hazirlamis.Et cesitlerinin hazirlanisi ile ilgili tarifler ve yanina yakisacak salata veya sebzeler gösterilmis. Iste bu sebzelerden biri de pirasa idi. Pirinc ile dolma halinde sunulmus, degisik bir sunum diye düsündüm.
Pirasa sarmasini daha önce bir arkadasta yemistim. Tadi hosuma gitse de isi cok gelmisti bana. Pirasa dolmasi bence sarmanin daha kolay bir alternatifi. Icine pirinc ve bol miktarda yesil ot (maydanoz, dereotu) konuluyor, ben tariften ayri bir de kuru nane ekledim. Sonra ici bosaltilmis pirasalari bu malzeme ile doldurdum. Yag ,limon ve su ekledikten sonra üzerini kapatip firina koydum, servis yapmadan önce biraz da üzeri acik pisirdim.
Yemek güzeldi, fakat ertesi güne iki adet kalmisti ki onlar harikaydi. Bundan sonra pirasa dolmasi bizde zeytinyagli meze olarak hazirlanacak!