Freitag, Juni 29, 2007

MÜRVER CICEKLERI




Dün sevgili Gül (damak tadi) mesaj birakmis, "yeni birseyler yazmayinca merak ediyor insan" demis. Merak edilecek bir durum yok, hemen yeni resimlerle haberlere devam.
Mürver cicekleri bu yil da o güzelim bembeyaz ciceklerini actilar, yürüyüs yollarimizi süslediler bahar boyunca. Ben onlari hep dallarinda seyrettim bu yil, toplamadim. Tabii toplayanlar ve satisa sunanlar oldu. Ben de bu yil onlari denemek istedim.
Ilki, panayirda mürver ciceginden yaptigi sampanyalari satan yasli bir bey. Hem beyaz, hem kirmizi renkte vardi, bu da icine kattigi sarabin renginden kaynaklaniyormus. Arkadasimla beyazini denedik, bizi biraz fazla merakli bulmus olacak ki, kirmizidan da denetti. Biz beyazinda karar kildik, siselerimizi yüklendik. Özellikle buz gibi icimi yaz aksamlari icin ideal.
Ikincisi de, yine panayirda tanidigim orta yasli bir bayan. Hemen hemen dogada yetisen her bitkiden caylar hazirliyor. Cogunu zaten taniyordum, tanimadiklarim hakkinda sohbet ettik, hangi bitkinin hangi rahatsizliga iyi geldigi konusunda bir konusma dinledim ve bazilarini denemek üzere satin aldim. Mürver ciceginin kurutulmusunu da bu sekilde denemis oldum. Icimi güzel bir cay oluyor. Özellikle kis aylarindaki üsütmelere karsi birebir.
Evet, böylece bir yazlik, bir kisllik icecegimiz oldu mürver ciceklerinden.

Montag, Juni 18, 2007

BUTTERMILCHKUCHEN



Hersey Estelle'in zencefilli muffin tarifi yüzünden oldu. Muffinleri yapmak icin buttermilch aldim. Gerektigi kadar kullandim, kalanini da nerede kullanirim derken bir dergide bir tarif buldum.
Malzemeler:
225 gr. seker
225 gr. un
1 yumurta
bir fiske deniz tuzu
125 gr. soguk tereyag
Seker miktarinin ücte birini,un,yumurta, tuz ve soguk tereyag ile hamur haline getirin ve 30 dakika buzdolabinda bekletin.
Üzeri icin:
75 gr. oda sicakliginda tereyag
2 yumurta
2 yumurta sarisi
bir limonun rendelenmis kabugu
bir fiske vanilya
2 yemek kasigi nisasta
1/2 litre buttermilch
75 gr. iri kiyilmis badem
Kalan sekeri, tereyag ile iyice cirpin.
Yumurtalari, yumurta sarilarini, limon kabugu rendesini, vanilya ve nisastayi ekleyip, karistirin.
Buttermilch ve bademleri de ekleyin.
Hamuru yaglanmis yuvarlak bir kaliba yerlestirin, kenarlarini yüksek tutun. Üzerine buttermilch karisimini dökün.
Önceden isitilmis firinda 175 derecede 50-60 dakika pisirin.
Bu tariften de geriye iki yumurtanin beyazi kaldi.
Onlari da ici bos olarak degerlendirdim. Icine biraz gül suyu ekledim, yanaklarina hafif bir pembelik, etrafa da hos koku oldu. Üzerlerine de kücücük kestigim sekerli kirazlardan yerlestirdim, ici bos, üzeri dolu oldu!

Donnerstag, Juni 14, 2007

Dienstag, Juni 12, 2007

IZMIR DÖNÜSÜ




Izmir'den dönüste cogunuz nasil gectigini merak ettiniz oradaki günlerimin. Yorumlarimda pek güzel günler gecirmedigimi yazmistim. Yasamin icinde inisler, cikislar olur. Hastalik, ölüm, dogum, nese hepsi ic icedir. Biz tüm bunlarla yasamaya calisirken doga kendi dengesinde dönmeye devam eder.
Bu resimler sikintili günlere ragmen bir Cesme kacamagindan, babamin bahcesinden. Güller, zambaklar, komsunun kayisilari ve nihayet denemeyi basardigim pancar yapragi sarmasi.
Almanya'da pancarlarin hep kafalarini satarlar, hic yapragini görmedim. Alacati pazarinda tazecik pancarlari yapraklari ile bulunca hemen pancarlari salatalayip, yapraklari da sarmaladim. Özellikle icinden gecen damarin kirmizi renk vermesi öyle hosuma gitti ki fotografini cekip paylasmak istedim.

Montag, Juni 11, 2007

RISOTTO


Risotto, saatlerce ugrasip bir türlü demini tutturamayan Italyanlarin pilava verdikleri isimdir. Benim saatlerce pilavla ugrasmaya vaktim olmadigindan az piser bizim evde. Tabii bunda görünüsünün de etkisi var. Iyi demlenmemis pilav, tane tane olmaz, evdekiler de "bu da ne böyle" bakisiyla yaklasir tabaga.
Televizyonda bu tarifi görünce, vakti de, bakislari da göze aldim ve yapmaya koyuldum. Hazir evde de gerekli malzemeler varken...
Radicchio, salataya renk vermesi icin kattigim bir malzeme benim icin. Pisirildigini duymamistim, ilginc geldi bana.
Sogani ve ince kesilmis radicchio yapraklarini az yagda kavurdum. Üzerine bir bardak risotto icin olan pirincten ekledim. Yavas yavas et suyunu ekleyip ,karistira karistira risottoyu pisirdim. Servis etmeden önce üzerine taze parmesan rendeledim ve herkesin ilk denemede begendigi güzel bir yemek elde ettim.

Samstag, Juni 02, 2007

POLENTA


Ben genelde yemegin türüne göre yanina pilav, makarna, patates hazirlarim. Italyanlar polenta sunuyorlar.
Polenta, misir irmiginden hazirlanan bir bulamac aslinda. Misir unu ve irmigi cok alisik olmadigim tatlar oldugundan ilk yedigimde hic begenmedim.
Bir televizyon programinda cok hizli konusup bu arada yemek yapmayi beceren ünlü Ingiliz asci J. O. tavugun yanina polenta hazirladi. Gelen konuklari tavugu afiyetle yiyip, polentadan sadece biraz deneyince asci yorum yapmak zorunda kaldi ve "sanirim misirli tatlara alismak gerekir", dedi.
Ne kadar sevindigimi tahmin edemezsiniz, demek ki ben yemek ayiran simarik biri degilim, benim gibi baska insanlar da var!
Kisa bir tatil icin Avusturya'ya gittigimizde, otelde aksam yemeginde baligin yanina polenta geldi. Yarisini yedim ve eve dönünce degisik tarifler arayip polentaya bir sans daha vermeye karar verdim.
Senede üc-dört defa yapabilecegim, agiz tadima uyan bir tarif buldum ve ben de tavugun yaninda ikram ettim. Tuhaftir, aile efradindan, ne iyi ne kötü hicbir yorum gelmedi, güzelce yendi. Bu iyi bir alamet midir?
Malzemeler:
1 lt. sebze suyu
250 gr. misir irmigi
40 gr. tereyag
2 yumurta (sarisi, beyazi ayrilmis)
500 gr. mantar
2 dis sarimsak
biraz ince kiyilmis maydanoz
2 yemek kasigi limon suyu
tuz, biber
3 yemek kasigi susam
Sebze suyu kaynayinca, misir irmigi yavasca karistirilir. 20 gr. tereyag eklenir ve kisik ateste, karistirarak 20 dakika pisirilir.
Yumurta sarilari sicak karisima eklenir, karistirilir. Yumurta aklari kar gibi oluncaya kadar cirpilir ve yavasca polentaya eklenir.
Mantarlar ince kesilir ve yagda hafif kizartilir. Ezilmis sarimsak, maydanoz ve limon suyu eklenip 5 dakika atesin üzerinde birakilr.
Mantarlar polentayla karistirilir ve tuz, biber eklenir. Hafif nemlendirilmis cam bir kaba 2 cm. kalinliginda yayilir ve üzerine susamlar serpilir.
Soguyunca, baklava seklinde kesilip sicak yagda hafifce kizartilir.
Afiyet olsun.