Mittwoch, April 26, 2006
Istanbul dönüsü Münih bizi tüm bahar güzellikleriyle karsiladi. O kadar karin üzerine bir hafta sicak ve günesli havayi bulan doga iyice patladi. Patlamayan iki gün önce yol calismalari sirasinda ortaya cikan, tüm gün tren trafigini altüst eden, ikinci dünya savasindan kalma bir bomba kaldi; o da zamaninda etkisiz hale getirildi.
Ormana yürüyüse gittigimde her tarafta ayi sarimsaklarini beni bekler buldum. Kisacasi bu ara cok yogunum. Hergün ormana gidiyorum, torbalar dolusu ayi sarmisagi topluyorum, eve gelip yikiyorum, kurutup cam fistigi ile robottan geciriyorum ve kavanozlara doldurup üzerlerini zeytinyag ile tamamlayip kapatiyorum. Anlayacaginiz seri imalata gectim.
Ayi sarmisagi adini kis uykusundan kalkip ormanda vahsi yetisen bu otlari yiyip mide ve bagirsak sistemlerini tekrar düzenleyen ayilardan almis .....diye duydum. Onlara iyi geliyorsa bize de iyi gelir deyip bol bol tüketiyoruz.
Pesto olarak hazirlayip sakladigimdan makarna, risotto, tavuk, balik gibi her türlü yemegin yaninda kullaniyorum. Fakat cocuklarimin en cok begendigi labne peyniri ile karistirip taze bir dilim ekmegin üzerine sürmek. Sarimsak kadar kalici kokusu olmadigindan sabah kahvaltisinda bile yiyiyoruz.
Bulup yiyenlere afiyet olsun, bulamayanlar bana buyursun.
ISTANBUL DÖNÜSÜ
Bir haftalik Istanbul macerasi geride kaldi. Sevdiklerimizle beraber olduk, eski arkadaslarla bulustuk, bol bol bahar yasadik, cesitli manzaralara sahit olduk, coook cooook fotograflar cektik, bazilarini da burada sizlerle paylasayim dedim.
Carsi fotograflari Kadiköy carsisindan. En alttaki fotograf Anadolu Kavagindan... Müjde Ar ve hayranlari. Hava bahari gecmis yaz sicagi yapiyor ve sanatcilar kalin giysiler icinde tüm bir gün cekim yaptilar. Aralarda da hayranlarini kirmayip fotograf cektirdiler. Kus Dili adli bir dizi cekiyorlarmis....zor is onlarinki de.
Istanbul hakkinda fazla yorum yapmak istemiyorum, sadece o sehirde yasamayi basaran tüm vatandaslari buradan tebrik ediyorum. Ben köyüme döndüm, cok mutluyum.
Hepinize tekrar merhabalar.
Freitag, April 14, 2006
INCIR TATLISI ve HOSCAKALIN
Devamli incir sohbeti olan bir evde büyüyünce haliyle incire sevgi de bir baska oluyor. Bakmam hic Nazilli'den mi, Ödemisten mi, Tireden mi, Beydagdan mi zevkle yerim.
Önce bardaciklar baslar, ardindan yari yas yari kuru numuneler getirir babam. Telefonlar baslar, süzmesi hurmasi ezmesi secmesi....hic bitmez sohbetler ve tatlar.
Kayinvalidem de yukarida resmini gördügünüz incir tatlisini hazirlar cocuklarina her yil. Kayinpederimle beraber toplarlar, beraber mutfaga girerler, soyarlar, sevgiyle hazirlar, kavanozlara koyarlar ve tüm cocuklari yurt disinda olduklarindan onlarin gelip tatlilarini almalarini beklerler. Zahmetlidir, zordur bu ufacik incirlerle ugrasmak. Sevgiyle olunca zorluk nedir ki?
Biraz rahatsizlar bu sene, hafiftende yaslaniyorlar galiba. Bir gidelim dedik bir haftaligina Istanbula, ziyaret edelim....yokum bir hafta.....simdilik hosca kalin, tatli kalin.
Mittwoch, April 12, 2006
ILK(!)BAHAR YEMEGIM
Bahar geldi! Sabahlari kus civiltilari ile uyaniyorum .Bahcede kardelenler ince yesil boyunlarini cikarip beyaz kücücük kafalariyla kari delmeye calisiyorlar. Safran cicekleri rengarenk giyinmis günesin cikmasini bekliyorlar. Bahar geldi ammma ben göremiyorum. Sabah arabanin üstünden kar temizledim ey bahar!
Gene de bir bahar yemegi yakisir nisan ayina deyip kuskonmaz pisirdim. En cok sevdigim malzemeler makarna, kuskonmaz ve somon baligi ile bu harika yemek cikti ortaya. Yemegin tek kusuru benim yememis olmam. Biraz dolasmaya ciktim ve eve dönüste bos kapla karsilastim. Olsun bahar geldi ya, bugün gene yesil kuskonmazlardan aldim. Bu sefer ayni tarifle risotto yapacagim.
- Istege göre yarim veya bir kilo yesil kuskonmaz
- 500 gr makarna (penne)
- 6 adet somon baligi dilimi (biz alti kisiyiz)
- Yarim demet dereotu, tuz, karabiber
Yapilisi:
- Bir tencerede makarna haslanir, süzülmeye birakilir.
- Baska bir tencerede bir bardak su, tuz, bir yemek kasigi zeytinyag kaynatilir ve icine hazirlanmis ve kücük kesilmis kuskonmazlar eklenir, hafif yumusayincaya kadar pisirilir.
- Tüm malzemeler karistirilir, bir firin kabina alinir. Üc yemek kasigi yag, kuskonmazlarin suyu, ince kiyilmis dereotu, tuz, biber eklenir, en üste kusbasi seklinde kestigimiz somon baliklari yerlestirilir.
- Baliklar pistiginde yemek hazir demektir.
Dienstag, April 11, 2006
BEZELYE, MANTAR, TOFU ve WOK
Sevgili kizim cep telefonundan topladigi puanlarla bana bir wok almis. Cok sevindim, cok tesekkür ettim de ben woktan ne anlarim. Dogrudur, Cin lokantasinda yemek yemeyi sevdigim; Japon lokantasinda oturup önümden yemeklerin gectigini seyredip, begendiklerimi yedigim ammma is kendin yapmaya gelince degisir.
Malzemeler:
- 600 ml yerfistigi yagi
- 600 gr. tofu (kücük parcalar halinde kesilmis)
- 2 yemek kasigi sambal oelek
- 2 dis dövülmüs sarimsak
- 400 gr shitake mantar 300 gr bezelye
Yapilisi:
- Woku isitin, iki yemek kasigi yagi koyun, küp halinde kestiginiz tofulari iki defada ücer dakika hafif kizartip bir tabaga alin.
- Geri kalan yagi woka ekleyin. (Ben daha az yag kullandim ve evde susam yagi vardi, onunla yaptim) Sambal oelek, sarimsak, bezelye ve mantarlari bir yemek kasigi su ile beraber iki dakika karistira karistira kizartin.
- Tofuyu tekrar woka sebzelere ekleyin ve herseyi iyice karistirip 1-2 dakika beraber pisirin. Jasmin pilavi ile beraber servis edin.
Sambal oelek chili biber, seker, tuz ve sirkeden olusan bir karisimdir. Burada kavanozlarda satiliyor. Evde olmadigindan ben aci biber salcasi kullandim.
Shitake ve diger asya mutfaginda kullanilan mantar cesitlerini kurutulmus olarak aliyoruz. Kullanmadan önce bir saat suda bekletiliyor.
Jasmin ve basmati pilavini hazirlamak icin de kendime bir pilav pisirici aldim. Böylece yagsiz ve tuzsuz pilavi hazirlayip bu tip yemeklerin yaninda servis edebiliyorum.
Bol Asyali günler....
Sonntag, April 09, 2006
TAHINLI KEK
Bu baslik belki cogunuza tanidik gelecek, cünkü bu tarif mutfak güncesinde vardi.
Artik yavas yavas kislik malzemeleri bitirmeye bakiyorum ki, hafiften bahara gecelim. Evde biraz tahin, Edirne'den gelme, kasiktan aksam mi akmasim mi diye düsünen biraz pekmez ve günah islemekle islememek arasinda bocalayan ben vardik. Tabii kafamin bir kösesinde de bu tarif. Ortaya sahane bir kek cikti. Eger denemediyseniz ve tahini seviyorsaniz, mutlaka deneyin. Ben bu aralar seker yemedigimden sadece bir parca denedim,harikaydi....
Tariften biraz degisiklik yaptim, örnegin sekerini daha az koydum. Üzeri icin de sevgili Saziye üc kasik tahin ve üc kasik seker demis, ben seker yerine üc kasik pekmez koydum. Üzeri hafif karamelli gibi oldu pisince. Tekrar tesekkürler tarif icin.
Samstag, April 08, 2006
BROKOLILI PIZZA
Oglum isyan ediyor" anne yeter brokoli yapma" diye. Hakli cocuk, bahar geldi(!), baska sebzeler gerek. Fakat ben ne yapabilirim, pencereden bakiyorum kar yagiyor, manava gidiyorum brokoli satiyor. En azindan kilik degistirdim, hamura koydum ona sükretsinler.
Bu tarifi "Hefekuchen" adli kitaptan aldim. Resimde görüldügü gibi ben firin tepsisinde yaptim, malüm kalabalikiz ya, fakat size ölcüleri kitaptaki gibi yaziyorum, 28 cm.lik yuvarlak tart kalibi icindir.
1o gr yas maya
4 yemek kasigi ilik su
1 adet yumurta
tuz, 2 yemek kasigi zeytinyagi
180 gr un
Maya ve ilik suyu karistirin, 15 dakika bekletin.
Yumurta, tuz ve yagi ekleyin. Yavas yavas unu da ekleyip iyice yogurun, üzerini temiz bir bezle örtüp 45 dakika bekletin.
600 gr brokoli (ben 500 gr kullandim, cünkü paketler böyle satiliyor).
100 gr pastirma (ben kullanmadim)
2 adet yumurta
100 gr krema
1 cay kasigi limon suyu
100 gr rendelenmis kasar peyniri
karabiber, kekik, tuz
Brokolileri yikadiktan sonra kücük parcalara (ciceklerine) ayiralim ve tuzlu, kaynar suda bes dakika pisirip süzelim. Firini 200 derecede isitalim.
Kullanacagimiz kalibi hafif yaglayalim. Hamuru yerlestirdikten sonra brokolileri üzerine yayalim.Yumurta, krema, limon suyu, baharatlar ve rendelenmis peyniri karistirip brokolilerin üzerine gezdirelim. 30 dakika üzeri kizarincaya kadar bekleyelim ve afiyetle yiyelim.
Dienstag, April 04, 2006
YAPRAKLI KURU FASULYE
Babam derki "en güzel sarmalik yaprak cekirdeksiz üzümün asmasindan alinir". Bendeki yapraklar kadife gibiydi fakat üzümü cekirdeksiz mi bilemem, cünkü hic üzüm vermez bu asma.
Asma arkadasimin bahcesinde. Gecensene öyle cok topladik ki dostlarim bile yapraga doydular. Denemek acisindan kücük bir torbada yarim kilo kadar dondurdum. Gecenlerde de buzluktan cikarip sardim. Bizim büyük aileye yarim kilo yaprak yetmeyeceginden yaprakli kuru fasulye pisirdim. Bu benim cocuklugumdan beri en cok sevdigim yemeklerden biridir.
Kuru fasulye ve pilav milli yemegimiz. Bizde de sik yapilir ve severek yenir. Fakat annem yaprakli yapinca daha sahane olurdu. Umarim ablam bunlari okuyunca gene aglamaya baslamaz. Daha fazla nostalji olmadan tarife geceyim.
bir kilo kuru fasulye
bir büyük sogan
bir yemek kasigi domates salcasi
yarim yemek kasigi biber salcasi
tuz, karabiber, kimyon
500 gr. asma yapragi
kiyma ve pirinc (ölcüsünü tam bilemiyorum, fazla gelirse eksili köfte oluyorlar bende)
Yapragin ic malzemesini kiymali yaprak icini nasil hazirliyorsaniz, öyle hazirlayin. Ben genelde sogan, tuz, biber, nane, kiyma ve pirincle yaparim. Yapraklari sardiktan sonra bir tavaya cok az siviyag koyup yapraklari iki tarafli hafif kizartin.
Kuru fasulye icin sogani kücük dograyip, hafifce öldürün (ceza yemeyeceginiz tek öldürme sekli budur). Suyunu ekleyin, hafif kaynayinca kuru fasulye, salcalar ve baharatlarini ekleyin.
Kuru fasulyeler pistikten sonra altini hafif atese alin ve kizarmis yapraklari yavasca ekleyin. Yapragin icindeki pirincler yumusayincaya kadar pisirin. Yapraklarin kizarmasi piserken acilip dagilmamasi icindir.
Afiyet olsun.
Montag, April 03, 2006
CIKOLATA VE MUZLU KÜCÜK KEKLER
Gecen hafta kendime hediye aldim bu kücük kek kaliplarini. Ama aslinda ben sekersiz günler gecirdigimden biraz tuhaf bir hediye oldu.
Ikinci sekersiz haftami kutlamak icin Mutfakta Zen'den pekmezli irmik helvasini yaptim. Fakat bu arada oglumun arkadasinin gelecegi haberini alinca yeni kek kaliplarimi deneyeyim dedim. Tarif cok kolay ve fazla tatli da degil. Asil tarifte üzerine cikolata sosu yapin diyor, ama benim o kadar vaktim yoktu. Bence üzerine biraz pudra sekeri de güzel olur.
Malzemeler: 120 gr teryag 200 gr un
80 gr seker bir fiske tuz
1 adet yumurta bir cay kasigi kabartma tozu
2 adet muz 100 gr bitter cikolata
Yapilisi: Tereyagini iyice cirpin. Seker, yumurta ve ezilmis muzlari ekleyin.
Un, tuz ve kabartma tozunu karistirin ve rendelenmis cikolatayla beraber yumurtali
karisima ekleyin.
Hamuru kek kaliplarina esit olarak yerlestirin ve 180 derecede 30-40 dakika pisirin.
Afiyet olsun.