Dienstag, Oktober 17, 2006

AYVA TATLISI



Ayvalarin cok iyi ve bol olmasi kisin sert gececegine alametmis. Ayvalari bilemem ama Münih'te ben sert olmayan kis nasil olur görmedim. Bu sene yine ayva bol ve yine sert bir kis var önümüzde. Bu nedenle de tatli, recel hazirliklari tüm hiziyla devam ediyor bizim mutfakta.
Ayvalarin tümünü toplamadik henüz, biraz daha günes görsünler diye, fakat iki gündür rüzgar öyle soguk esiyor ki, bu hafta sonu hepsini toplayacagiz.
Topladigimiz birkac tane ile önce recel yapildi. Kimin bloguydu hatirlamiyorum, kabuklari ile rendeleyip recel yapmisti, ben de bu yil öyle denedim, cok güzel oldu.
Digerlerini de ayva tatlisi icin kullandim. Bu tatliyi kayinvalidemden ögrenmistim ve her yil yaparim. Yapimi basit ve tadi, sunumu harikadir.
Ayvalari soyup, dilimleyip tencereye koyuyorum. Seker miktari ayvanin cinsine ve ev halkinin agiz tadina göre degisebilir. Ayvalar yumusayana dek orta ateste pisiriyorum. Biraz ilininca makineyle püre haline getiriyor ve firina dayanikli bir cam kaba döküyorum. Firinda iyice suyunu cektiriyorum ve sonra cikarip sogumaya birakiyorum. Soguyunca baklava dilimleri gibi kesip, üzerine biraz kaymak ve yanina bol cevizle servis ediyorum.
Afiyet olsun.

14 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Sevgili Tata,
ellerine saglik nefis gorunuyor, bu yil bahcedeki ayvalari bu tarifle degerlendireyim bari, ancak bizim ayva ezmesi kadar uzun sure dayanikli oluyor mu diye merak ediyorum;

sevgiyle

ML

Anonym hat gesagt…

merhaba çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık..

tata hat gesagt…

Sevgili ML, sizin ayva tatlisi ne kadar dayanir bilemem, bu bir ay dayaniyor.
Sevgiler

tata hat gesagt…

Sevgili Yildiz, gercekten görünümü de güzel, tadi da. Tam ikramlik!
Sevgiler

munevver hat gesagt…

Tatacığım,ayva tatlısını bu şekilde yapmak hoşuma gitti.Biraz pelteye benziyor sanki.Demek ki o jelleşen suyu bu hale getiriyor.Bunu da denemeliyim.Eline sağlık arkadaşım.

DAMLA hat gesagt…

Ayva reçelini ben de severim ama kabuklarıyla pişirmeyi denememiştim. Bir de böyle deneyeyim bakalım...

Papatya hat gesagt…

Tatacagım sen neler yaptın yine!? :)
Ayvayı meyve olarak neredeyse hiç yemem, hiç de aramam. Ama annemin ayva reçeli ve senin yaptığın şu ayva tatlısı oldu mu iş değişir ;) Sanki bir başka meyve olup çıkar benim için ayva...
Ellerine sağlık, nefis nefis!!

Estelle Tracy hat gesagt…

Ah, ayva tatlisi!!! Ben buna bayilirim! Ne yazik ki burada ayva çok pahali, umarim yakinda bir kaç ucuz ayva bulurum ve tatli yaparim. Optüm!!

tata hat gesagt…

Sevgili Münevver, denersen hosuna gidecegine eminim, hele yanina bir de kaymak olsa, ben de maalesef yoktu. Fakat bol cevizle de cok güzel.

Damla'cigim, ben de bir blogta okumustum, hemen uyguladim. Ayva soymaktan kurtuluyor insan, tadi da güzel.

Paptya'cigim, ben de ayvayi meyve olarak sevmem. Bir arkadasim var, elma gibi dilimleyip yer, onu görünce bile kötü olurum, fakat dedigin gibi ise seker karisti mi olay degisiyor. Belki ben de annenin recelinden deneyebilirim ne dersin?

Sevgili Estelle, canim benim kiyamam, bahce dolu, sana gönderebilsem keske. Öpüyorum, güzel kizim.

Estelle Tracy hat gesagt…

Keski könderebilsen :)
Bende öptüm!

allevk hat gesagt…

ayva tatlısına bayılırım, süper görünüyor, ellerine sağlık.

tata hat gesagt…

Sevgili Alev, buyur gel!

Beyhan hat gesagt…

Mükemmel olmuş MÜKEMMEL.Keşke iftarda olsaydı bir dilim:(

tata hat gesagt…

Sevgili Beyhan, henüz resimlerle yetiniyoruz. Teknik ilerlerde baska olanaklar cikar mi bilmem...
Sevgiler