Donnerstag, Oktober 12, 2006

OKTOBERFEST








Biliyorum cok ayip oluyor haberleri sonradan vermek, fakat Oktoberfest benim Türkiye'den dönüp te yerlesmeye calistigim bir zamanda oluyor ve ben hala neden eylülde olan bu panayira ekimpanayiri dendigini cikaramadim. Herseye ragmen yilda bir kez ziyaret edilmesi gereken bir panayir. En azindan gelecek yila haberiniz olsun.
Oktoberfest, hem panayir, hem festival, hem lunapark, hem de cilgin bir bayram. Ya da hepsi bir arada. Ne olursa olsun Münih icin cok önemli bir gelir kaynagi. Cünkü onaltigün süren bu cilginliga dünyanin her tarafindan turist geliyor ve istatistiklere göre ziyaretci sayisi alti milyonu buluyor. Bu arada yenen yemekler ve icilen bes milyon litre bira, lunaparkta cocuklara harcananlar ve irili ufakli dükkanlarda yapilan harcamalar göz önüne alinirsa Münih icin neden bu kadar öneli oldugunu anlarsiniz.
Oktoberfest eskiden at yarislarinin yapildigi cok büyük bir alana kuruluyor. Kuruluyor diyorum, cünkü hersey gercekten iki hafta icin hazirlaniyor ve sonra tekrar toplaniyor. Genelde bira cadirlari onbir tanedir. Bunlar sadece sehir icinde üretimde bulunan birahaneler tarafindan kuruluyor ve toplam 5000-6000 kisiyi barindiracak kapasitede. Dolduktan sonra artik iceriye kimse alinmadigindan millet erken saatlerde cadirlarin kapisinda acilis saatini bekliyor. Büyük firmalarin veya bazi isyerlerinin ya da bazi derneklerin ise cadirlarda ayrilmis yerleri var. Cadirlar sabah 11-11.30 gibi aciliyor ve aksam 23.30 gibi kapaniyor.
Iceride kalbaligin gürültüsü ve bir de devamli canli müzik yayini yapan bir orkestra düsünün. Bu nedenle biz esimle kacamak yaptigimiz bir gün resimde gördügünüz bahcede oturduk. Bira bardaginin resmini koymam tüketilen bira miktarinin abarti olmadigini göstermek icindir. Bardaklar bir litreliktir ve insanlar devamli kac bardak icebilirim yarisinda.
Gelelim yemeklere...en fazla tüketilen siste pilictir. Itiraf etmeliyim ki Oktoberfest'te yediginiz pilicin tadini hicbir yerde bulamazsiniz. Bunun yaninda kömürde palamut izgara kokusu mutlaka beni de deneyin der gibidir. Resimlere ayrica bir peynir tabagi da ekledim, tarifini de bir ara eklerim. Diger resimde ise cok güzel süslenmis, patates salatasi üzerine yerlestirilmis üc adet köfte görüyorsunuz.
Tabii, sadece bira icenler degil, güne sampanya ile devam etmek isteyenler icin de bir sampanya standi var. Ayilmak isteyenler icin kahve standi var. Kisaca para harcayabileceginiz cok olanaklar var.
Bu senelik haberler bu kadar, gelecek sene tekrar görüsmek üzere...

21 Kommentare:

munevver hat gesagt…

Tatacığım,Almanlar her fırsatta böyle panayır ve benzeri toplantılara bayılıyorlar.Büyük oğlum Alman Lisesinde okurken Kasım ayının son Cumartesi günü bir noel pazarı olurdu.Her odada ayrı bir aktivite,Müzik,tiyatro,kahve,bira patates sosis ,gibi.İstanbuldaki tüm yabancı ve Almanlar( tabi biz de) giderdik. Gelirini de Türk hayır kurumlarına bırakırlardı.Sen anlatınca ben de bunları hatırladım.Oğlum çoktan mezun oldu ama yine de her yıl gitmeye çalışıyorum. Güzel bir olay.....

tata hat gesagt…

Sevgili Münevver, gercekten Almanlar bu tür organizasyonlarda cok basarililar.
Her zaman bir firsatini bulup eglenceler düzenlerler. Fakat Oktoberfest nerdeyse 19.yy.dan beri yapilagelen milli bir bayram neredeyse. Gercekten de en azindan bir kez görülmeye deger.
Noel pazarini da ayrica yazarim.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN hat gesagt…

Stuttgarttan Münchene selam ve sevgiler.
Harika bir sayfa, cok güzel bir anlatim. Kutlarim. Ayrica Oktoberfesti yillardir görmek istedigim halde bir türlü kismet olmadi.
Bizde burada Cannstatter Wasenle yetinmek durumunda kaliyoruz.
Ziyaretinizi herzaman beklerim.
Sevgiler Sonia...

DAMLA hat gesagt…

Ahhh ahhhh... o pilicin lezzetini ve de kokusunu bilmem mi?... Ne muhteşemdir öyle :)

Anonym hat gesagt…

Sevgili Tata,

ne de guzel anlatmissin, insallah bir gun beraber gidebiliriz;

SeVgiler
ML

tata hat gesagt…

Sevgili Sonia, Stuttgart pek uzak sayilmaz, bekleriz. Ben de bir kez grupla Noel pazarina gelmistim, cok begendim oralari.
Sevgiler

tata hat gesagt…

Sevgili Damla, Almanya'da siste pilic arabalarini isletenler genelde bizim vatandaslardir ve gercekten de cok güzel oluyor. Fakat Oktoberfestte yenen p
ilicin tadi bambaska!
Sevgiler

tata hat gesagt…

Sevgili ML, ne diyeyim. Millet Avustralya, Yeni Zelanda'dan geliyor, sen hala neyi düsünüyorsun? Gelecek yil mutlaka beklerim.
Sevgiler

Zeynep M. TÖRE hat gesagt…

Merhaba Tata, benimde ilgimi mangal kenarina dizilen baliklar cekti. Ne guzel dizmisler onlari arada ceviriyorlarmi piserken, kullandiklari balik nedir merak ettm.
Sevgilerimle.

tata hat gesagt…

Sevgili Zeynep, mangal kenarina dizilen baliklar cevrilmeden öyle pisip duruyor. Bir de ayakta normal izgara var, almak istedigin zaman satici orada iki dakika daha tutup paket yapiyor. Kullandiklari balik ise uskumru. Ben yazimda palamut yazmisim, simdi farkettim, özür diliyorum ve bu vesileyle düzeltiyorum.
Sevgiler

Hülya YILMAZ hat gesagt…

sevgili Tata, sayenizde octoberfesti gezmiş olduk. sevgilerimle,

tata hat gesagt…

Sevgili Hülya, bu sadece bir parcasi, gezmekle bitmez, sevgiler

sarah hat gesagt…

Sevgili Tata,
bak ben bu sene de kacirdim Oktoberfest'i! Ama tatil gunlerimi verirsem benim icin ozel olarak tekrar yaparlar mi?:)))))

Cok cok optum

sarah

tata hat gesagt…

Sevgili Sarah, seneye tatilini ona göre ayarla, kuzenlerin seni gezdirmekten mutluluk duyacaklar.

Papatya hat gesagt…

Ne hareketli, civil civil bir yermis orasi Tatacigim! Eylulde yapiliyor olmasi da yaklasmakta olan Ekimi kutlamak icindir belki de :) Benim en cok hosuma gidenler komurde pisen baliklar... Tadi da guzeldir eminim. Birgun gormek isterdim bu senligi :)
Opuyorum,
Papatya

tata hat gesagt…

Papatya'cigim, gercekten cok civil civil, bu kadar sarhosu bir arada görmek herzaman mümkün degil. Genellikle öglen zamani iyi oluyor. Baliklara gelince ben daha hic yemedim, yani kokusuna dayanabildim. Uskumruyla pek aram yoktur. Sen gelince bir denersin!
Sevgiler

allevk hat gesagt…

ne güzel bir yerde yaşıyorsun tata'cım. Oldum olası Almanya hep ilgim i çekmiştir benim, hala gidip göremedim ama sayende gidip görmüş kadar oldum.

tata hat gesagt…

Sevgili Alev, Bavyera gercekten cok güzel bir yer. Münih Bavyera eyaletinin baskenti. Sözde kent, aslinda köy gibi. Izmir'den cikip ta buraya gelin geldigimde Izmir'e benzetip sevmistim bu kenti. Münih hala ayni fakat Izmir eski Izmir degil ne yazi ki!

Damak Tadı hat gesagt…

Sevgili Tata'cığım,
Düsseldorf'ta da olurdu,iş yerlerindekilere Kermese katılabilmeleri için izin verirlerdi.Çoluk çocuk herkes oralara giderdiler..Bende giderdim hiç kaçırmazdım sırf yemek için tabiiki..Hemen girişte şekerli pop-cornlar'la girişi yapıp çıkana kadar da hem midemden hemde cüzdanımdan olurdum..Kalkana kadar okulu kırıp oraya kaçardım,şimdi birden çok heveslendim..Bilseydim tarihini sırf bu şenlikler için gelirdim.Şimdilerde ise Yılbaşı süslemeleri olmuştur sokaklar neşelenmiştir bunun için geleceğim sanırım.Bu konu ile ilgili bana bilgi verebilirsen inan beni çok mutlu etmiş olursun.Sevgiyle kal,paylaşımların harika idi..Herşey gönlünce olsun..

tata hat gesagt…

Sevgili Gül, desene cagrisimlar yapti sende Oktoberfest! Noel hazirliklari basladi, sehir kilik degistiriyor belediyenin katkisi ile, etrafta dolasip, ivir zivir yemeyi de cok severim. Aralik 24e kadar vaktin ver, gel bakalim.
Sevgiler

Anonym hat gesagt…

acaba turkiye'den oktoberfest için tur yokmudur. eger varsa bilenler yardımcı olursa sevinirim...