Dienstag, Mai 01, 2007

RULO POGACA


Bir Alman bayan telefon etti. Türkiye'den dünürü misafir gelmis. Bazi aciklamak istedigi noktalar varmis, tercümanlik edip edemiyecegimi sordu. Bir saat icin anlastik, geldiler. Her ikisi de birbirlerine anlatmak istediklerini anlattilar, ben de tercüme ettim. Bir saatin sonunda Alman bayan "lütfen söyleyin, eger bu evlilik birgün bozulursa, gelin kizin tuhafliklarindandir" dedi. Tercüme ettim. Türk bayan da "lütfen söyleyin, eger bu evlilik birgün bozulursa ,suclu kayinvalidedir, yani kendisidir",dedi. Tercüme ettim, birbirlerine baktilar, güldüler ve gittiler.
Anladim ki insanlarin anlasmak istemesi sadece lisana bagli degil!
Benim dünürüme gelince; biz de ayri dünyalarin insanlariyiz. Gecmisimiz, kültürümüz, egitimimiz, dinimiz, zevklerimiz hep farkli. Biraraya geliyoruz, sohbet ediyoruz, dertlesiyoruz,kisacasi; biz anlasmak istiyoruz!
Bana kahvaltiya geldigi gün bu rulo pogacalari yapmistim. Tarifi ablamdan ögrenmistim.
Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardagi sivi yag
1 su bardagi ilik süt
1 paket yas maya
aldigi kadar un
Malzemeleri karistirip , yumusakbir hamur elde ediyorum. Hamuru merdane ile ince aciyorum. Yumusak olmasi icin hamurun her tarafina yogurt sürüp, üzerine beyaz peynir ve maydanozdan hazirladigim ic malzemesini yayiyorum. Hamuru rulo seklinde kivirip, dilim dilim kesiyor ve firin tepsisine yerlestiriyorum. Cabuk hazirlanan cok güzel pogacalar elde ediyorum.
Diger resime gelince. Dil peyniri, domates ve feslegen üclüsü cok begendigim bir salata. Genelde aksamlari hazirlarim, o gün kahvaltida denedik, cok güzel oldu. Sizinle de paylasayim istedim.

26 Kommentare:

sarah hat gesagt…

Sevgili Tata,

Cok guzel yazdin, fakat annemin bu pogacalari yaptigini bile bilmiyordum :)

Guzel tariflerini her zaman bekliyorum

optum

sarah

Unknown hat gesagt…

Hafta sonu dedem gelecek İzmir'den bu poğaçayı deneyeceğim ve yapınca sana da yazacağım, sevgiler...

tata hat gesagt…

Sevgili Sarah, annene selam söyle, Cemile hanimin pogacalari bunlar. Hafif degisiklige ugradi haliyle, fakat temel tarif onda!
Sevgiler

Anonym hat gesagt…

Tata'cığım nefis gözüküyorlar ellerine sağlık..Ben hemen not ettim tarifini ilk fırsatta deneyeceğim.Değişik poğaçalara ihtiyacım vardı canım çooook teşekkürler paylaşımların için..

Peynir tabağın ise çok iştah acıcı tam bizlik..(akşamları bizde kahvaltı yapılırda.)))

İki bayanın durumu bana hem biraz karışık,hem komik sonu ise çok tatlı geldi..Umarım sorunlarını halledip her iki tarafta mutlu yolu bulurlar..)

Teşekkürler Tata'cığım,gönlüne sağlık tatlıların tatlısı..

Sevgilerimle..Gül/d.tadı

tata hat gesagt…

Sevgili prenses, anne-babani yolcu ettin, simdi de dedeni agirlayacaksin, ne mutlu. Bakalim begenecek misiniz pogacayi?
Sevgiler

tata hat gesagt…

Sevgili Gül, begeneceginizi umuyorum bu pogacalari. Simdiden afiyet olsun.
Dil peyniri ve domates te cok güzel oluyor!
Sevgiler

munevver hat gesagt…

Tata,günaydın!(Dikkat ettin mi?Hep sabahları oturabiliyorum bilgisayar başına)Anlaşmak istemek önemli.İstemiyorsan,bahane gulmak kolay değil mi? O hanımların anlaşmaya niyetleri yok anlaşılan.
Dil peynir, fesleğen,domates üçlüsüne zeytinyağ gezdiriyor musun?Domatesin yanına genellikle beyaz peynir kullanırız.Dil peyniri de iyi fikirmiş.Mayalı poğaça da çok pratikmiş.Yoğurduktan sonra mayalanmasını beklemeden hemen mi yoğuruyoruz?
Eline sağlık.
Sevgiyle,Nane Limon

tata hat gesagt…

Sevgili Münevver, günaydin! Ben de sabahlari ugruyorum bilgisayara.
Domates ve peynirin üzerine zeytinyag gezdiriyorum, hafif tuz ve biber de ekliyorum ve servisten önce yarim saat bekletiyorum.
Pogacalar mayalanmadan yapildiklari icin cok pratik. Firina girince kabariyorlar!
Sevgiler

Papatya hat gesagt…

Tatacigim,
ne kadar da dogru soyluyorsun. Gonul anlasmak istedikten sonra ne dil engel ne de din, kultur...
Bazen sadece gozlerle bile insan karsisindakinin duygularini -pek de yanilmadan- anlayabiliyor degil mi?
sevgiler,
Papatya

tata hat gesagt…

Papatya'cigim, senden haber almak ne güzel! Haklisin, insan anlasmak istesin yeter ki, is lisana kalmiyor, yoksa ayni dili konusan memeleketlerde hic anlasmazlik olmamasi gerekirdi.
Sevgiler

daimamutfak hat gesagt…

Sevgili tata zaman zaman siteme uğrayıp mesaj bırakyprsunuz bu beni çok memnun ediyor.Belirtmek istedim.İnsanlar anlaşmak isterlerse muhakkak bir yol bulurlar.Herşeyin başı sevgi ve anlayış.Sitenizi ziyaret ederek teşekkür etmek istedim.Sevgi ile kalın.Herzaman beklerim buyurun.Neriman

tata hat gesagt…

Sevgili Neriman, sen de hosgeldin, ben de senin ziyaretine tesekkür ederim. Anlasma konusunda da bence haklisin, istek olsun hersey olur. Cocuklar da herkesle oynar, arkadaslarinin ayri renkten ayri miletten oldugunu eve gelince ögrenir! Bu konuda cocuklar gibi olup her konuda anlasmaya varabilsek...
Sevgiler

Tijen hat gesagt…

Zor gerçekten değil mi Tata'cığım. Ama imkansız değil. Hele de becerildi mi... Afiyet olsun, birlikte yediğiniz her şey için.
Tijen

tata hat gesagt…

Tesekkürler Tijen'cigim. Sofralar kuruldu mu hersey unutulur. Saglik olsun!
Sevgiler

Anonym hat gesagt…

Anne cok güzel yazdin...

öptüm

jenny

Hanife hat gesagt…

Tata'cigim,
Ne guzel soylemissin. Karsimizdakini once insan olarak gorebilmek onemli, yoksa dil, irk, din kultur farkinin onemi kalmiyor.
Pogacalari cok begendim, alasim geldi desem:) Hele salata baska bir guzellik. Umzerine de bolca sizma...
Yiyenlere afiyet olsun..
Sevgiler..

tata hat gesagt…

Ne yapalim Kizim elimizden geleni yapiyoruz!
Sevgiler

Anonym hat gesagt…

Tata merhaba, her şey çok zevkli blogda , birde diğer blogunuza uğrayınca geçmişteki ispanyolca bilgilerim tazelendi ve çok mutlu oldum .. uzun zamandır kullanmadığımdan (10 yıl) unutmuşum ama beni heycanlandırdı belki tekrar oturup hatırlamak için çalışırım...
sevgiler

tata hat gesagt…

Sevgili Hanife, pogacalari bu kadar begenecegini bilseydim gönderirdim. Arkadasim sizin oralara gitti, yarin geri geliyor. Belki kendin denersin, cok kolay ve cocuklarin da zevkle yiyecegi türden.
Sevgiler

tata hat gesagt…

Sevgili Nur, tesekkürler ziyaretin icin. Öbür blogumu cok seviyorum, fakat gerktigi gibi ilgi gösteremedigim icin cok üzülüyorum.Orada yazmak daha fazla vakit istiyor ve bu kadar uzun süre bilgisayari kullanma hakkim yok. Bizim evde sira var da!
Sevgiler

Aybike Ceylan hat gesagt…

Sevgili Tata,
Pogacalar harika olmus, ellerine saglik. Biz de ailecek bayiliriz pogacaya. Denemek lazim diyor sevgilerimi gonderiyorum.
Iyi hafta sonlari.

Leziz Sofralar hat gesagt…

merhabalar sevgili tata,bu aksam büyük bir sürprizle karsilastim ayni sehirde oturuyormusuz,bloglar arasi gezerken sitene dek ulastim gezerken gezerken birde baktim starnbegten söz ediyorsun profiline bakinca seninde münchende oturdugunu gördüm bende Germering'te oturuyorum kim bilir belki bir gün karsilasiriz.
harika bir siten var cok begendim rulo pogacalarda nefis olmus ellerine saglik sevgilerimle...

tata hat gesagt…

Sevgili Aybike, sana da iyi hafta sonlari diliyorum, bu pogacalar da ideal haftasonu icin.
Sevgiler

tata hat gesagt…

Sevgili Seval, hosgeldin. Evet komsuyuz, belki bir gün görüsürüz.
Sevgiler

Tuba hat gesagt…

Sevgili Tata, bazen diyorum ki, farkli dillerden konusunca bence insanlar daha iyi anlasir, cunku oyle her agzina geleni rahatca soyleyemez:)) Pogacalar cok guzel olmus, ellerine saglik, sevgilerimle,

tata hat gesagt…

Sen de haklisin Tuba'cigim, fakat yine de herseyi anlamayi tercih ederim ben. Iyi davranislar ve dili tutmayi ögrenmek bence daha önemli!
Sevgiler