Donnerstag, Oktober 19, 2006

LINZER TORTE


Bazi kokular, renkler insana birseyleri hatirlatir. Kizilcik recelini masanin üzerinde gördügüm anda aklima Linzer Torte geldi. Cocuklarin aklina da recelli bisküviler gelmis. Ben recelli bisküvi yapmayi bilmedigimden, onlari yapacak sabrim olmadigindan ve ayrica mutfagin da sahibi oldugumdan, davayi kazandim ve Linzer Torteyi yaptim.
Linz, Avusturya'da bir sehir. Tahmin ediyorum ki birileri o sehirde bu tarti kesfetmis ve sehrin ismini vermis. Alman pastahanelerinde de sik sik rastlanir bu tarta. Denemeyi hic düsünmemistim, ta ki benim kizilcik recelini masanin üzerinde görünceye kadar.
Bu tartin tüm özelligi bademli hamuru ve üzerindeki ahududu receli. Iki adet tarifim vardi, ben nisasta kutusunun üzerinde yazili olani denedim.
Hamuru icin:
50 gr nisasta
200 gr un
1 yumurta
1 yumurtanin sarisi
150 gr seker
rendelenmis 1/2 limon kabugu
200 gr rendelenmis badem
1 cay kasigi tarcin
1/2 cay kasigi karanfil
bir tutam muskat
15o gr tereyag
Nisasta ve unu bir kaba koyalim.Yumurta, yumurtanin sarisi, seker, limon kabugu rendesi, badem, baharatlar ve yumusamis tereyagini ekleyelim. Hepsini mikserle karistiralim ve hamuru buzdolabinda bir-iki saat bekletelim.
26 cm capinda yuvarlak bir tart kabina hamurun 3/4 ünü yerlestirelim. Üzerine 3-4 yemek kasigi recelden sürelim ve geri kalan hamur ile tartin üzerini kafes gibi kapatalim. 200 derecede 25-30 dakika pisirelim.
Benim resimdeki tart pismeden önceki haliydi. Pistikten sonra resmini cekmeye firsat bulamadim. Tekrar mutfaga girdigimde bana ufacik bir parcanin kaldigini gördüm ancak. Neden hemen yediklerini, daha resmini cekmedigimi, ayrica bir iki gün sonra bu tartin daha da güzel oldugunu anklatmaya calistim. Aldigim cevap:
"Kabahat sende, ortada birakiyorsun, cok güzel kokuyordu, dayanamadik. Ayrica ufacik bir tartti. Eger marmelatli bisküvi yapsaydin hem biz bol bol yerdik, hem senin bloguna resim koymak icin de bir tabak artardi."
Davayi kim kazandi dersiniz?

13 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Sevgili Tata,

Bu benim en cok yapmak istedigim, tartlardan biridir, henuz daha kendime gore bir tarif bualamadim, bu hamurun haslanmis yumurta ile yapildigini saniyordum.Her neyse seninki harika goruluyor; simdi baktigim bir kitapta kakaolu bir tarif var,ben de onu deneyim bari.)

Ellerine saglik

selamlar
ML

Beyhan hat gesagt…

Yani kızılcık reçeliyle yapılır da güzel olmaz mı hiç? bu da harika olmuş.Ellerine sağlık.
Kandiliniz mübarek olsun Tata'cığım.

tata hat gesagt…

Sevgili ML, Linzer Torte bademli hamur ve ahidudu receli ile yapilir, hadi ben kizilcik koydum, kakaolusunu da senden duyuyorum.

tata hat gesagt…

Sevgili Beyhan, kizilcik receli hamur islerine cok yakisiyor gercekten.
Sevgiler

munevver hat gesagt…

Tatacığım,Linzer torteyi çok severim.Sen bir de kızılcıkla yapmışsın.Ekşilice....Nefis olmuştur mutlaka, ellerine sağlık.(Hani bahsetmiştim,Almanların okuldaki noel pazarından Oradan mutlaka Linzer Torteyi alırım.O da pek güzel oluyor.)

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN hat gesagt…

Sevgili tata,
ellerinize saglik cok güzel bir görüntüsü var. Bende yillardan beri degisik tariflerle yapilmis linzer torte yedim. Yedim diyorum bu seneye kadar hic yapmamistim. sevgili arkadasim Leniyle aciklamali ve fotografli olarak yaparak ögrendim. Harika oldu. Istersen birde o tariften dene(sayfamda tarifi) ayvalara gelince bizimkiler erkenden yapraginida meyvesini de döktü. Bu yil satin alacagiz.
Ailenle birlikte güzel bir bayram gecirmeni en icten dileklerimle kutlarim.
Sevgiler Sonia...

tata hat gesagt…

Sevgili Münevver, Linzer Torteyi sevdigine göre bunu denersin. Cabuk oluyor ve de hemen bitirenler de oluyor.
Sevgiler.

tata hat gesagt…

Sevgili Sonia, gezdim biraz blogunda, sabah sabah cicekler iyi geldi.
Linzer Torte'ye gelince, ben daha hic kakaolusunu görmedim de, yemedim de. ML'de yazmis kakaolu tarif varmis onda, ben de senin tarifini not ettim, bir de böyle deneyecegim. Tesekkürler, sevgiler.

Anonym hat gesagt…

ellerinize sağlık nefis görünüyor Damağınızı, ruhunuzu ve çevrenizi tadlandıran, çocuklarınız ve ailenizle birlikte gerçekten güzel ve bereketli bir bayram diliyorum iyi bayramlar Ebru

tata hat gesagt…

Sevgili Ebru, keske insanlar arasindaki bu iyi dilekler, sevgi, iyi davranislar sadece belirli günlerle kisitli kalmasa, yasamimizin bir parcasi olsa. Ben ancak o zaman bereket alacagimiza inaniyorum.
Sevgiler.

Anonym hat gesagt…

harika görünüyor tart.ve burdan bakınca aldığın cevabın haklılığını anlayabiliyorum.sana bir parça ayırmalarına bile şükretmelisin :)ellerine sağlık..

seda
tarifname.blogspot.com

tata hat gesagt…

Sevgili Seda, hosgeldin. Sen kimin tarafini tutuyorsun?
Sevgiler

Sevde.B hat gesagt…

Enfes görünüyor elleriize sağlık...
Sevgiler