Donnerstag, Dezember 07, 2006

IZMIR'DE KAHVALTI



Kahvalti günün en önemli yemek zamanidir. Fakat nedense hep vakitsizlige kabahat yüklenir ve gecistirilir. Almanya'da bir kadin dergisi bir arastirma yapmis ve cesitli ülkelerdeki kahvalti aliskanliklarini ve kahvaltida neler yenip, icildigini arastirmis. Sonuc olarak, vücut sagligimiza en uygun Isvicre'nin müslisi ve Türkiye'nin domatesli, zeytinli, beyaz peynirli kahvaltisi cikmis.
Fakat bir de özel olarak sevdigimiz kahvaltiliklar vardir. Benim icin bunlardan biri sefarad mutfagina ait burikitas ve boyozdur. Özellikle cumartesi sabahlari peynirli, ispanakli ve yaninda haslanmis yumurta ile sunulan boyozlar, yapimi zor oldugundan daha da keyifle yenirdi. Günlerimizde Izmir'in her tarafinda sabahlari boyoz satiliyor. Nasil yapildigini tam olarak bilmedigimden evde yapilan ile sokakta satilanlarin arasindaki akrabalik derecesini tam cözemedim, fakat degisik olduklari kesin! Kasim ayindaki Izmir ziyaretim sirasinda ev yapimi ispanakli boyoz , ici patlican ezmeli burikitas ve haslanmis yumurta ile kahvalti etme firsati buldum. Yapanlarin ellerine saglik!
Izmir'in diger bir güzel kahvalti aliskanligi da taze gevrek, kumru ve tulum peyniridir. Sabahlari hemen hemen her tarafta gevrek tazedir, fakat benim gibi firina yakin oturuyorsaniz hem hazirlanisini izler, hem de pismesini biraz beklersiniz. Yaninda da üzerine tulum peyniri yerlestirilmis kumrular firina girmeyi beklerken kahvalti nasil günün en önemli zamani olamasin? Hemen eve dönüp cay demlemeli bence...

Kommentare:

gastronot hat gesagt…

sevgili tata,
yazını okurken, istanbul'da nerede öyle güzel boyoz bulacağıma mı yanayım, bulsam da yiyemeyeceğime mi bilemedim. Ama ağzımın sulandığı kesin. aaaaafiyetler olsun canım...
bahar

tata hat gesagt…

Sevgili Bahar, hicbirseye yanma, kaybolan degerlere yan. Annem öldügünden beri bu ikinci ev yapimi boyoz yiyisim.Hele babaannemin yaptiklarina kimseler erisemez bence. Mutlaka biryerlerden tarif alip denemeleyim ben de!

munevver hat gesagt…

Tatcığım,hoşgeldin.Özledik seni..Bana İzmirden yazdın sandım.Bloğuna baktım ki dönmüşsün..
Şu boyozu çok merak ettim.Sana ödev,bize tarifini bulup yazmalısın.

Ben de komşumun yaptığı patlıcanlı börekitası çok beğeniyorum.Onlar bir de yapıp donduruyorlar.Ondan mıdır nedir,çok güzel oluyor...
Görüşmek üzere,sevgiyle....

tata hat gesagt…

Sevgili Münevver, hosbulduk, ben de sizleri cok özledim. Boyozun zahmetli oldugunu bildigimden hic tarif pesinde kosmadim. Fakat simdi mecbur arayacagim! Belki ablam bu satirlari okur da insafa gelir, ya tarif gönderir, ya kendi yapar.(Kizim sana söylüyorum, gelinim sen anla gibi oldu bu yazi).
Burikitazlari hem patlicanli hem kabakli hazirlayip dondurabilirsin.Gercekten güzel oluyor.

sarah hat gesagt…

Sevgili tata,

annem yazmiyor, klaviyeyi ben aldim yazmak icin:) daha gecen gun boyos'lardan konusuyorduk, tarifi var bizde ama biz patatesli yapiyoruz, ispanakli hic denemedik.
Yoksa annem soyluyor ki daha gecen gun gelen misafirlere kabakli burikitas yapti,artanlari da dondurdu tarifi yakinda :)

Cok cok optum,

Kahvaltiya bekleriz:)

sarah

tata hat gesagt…

Sevgili Sarah, annene selam söyle, mutlaka boyoz tarifini yazsin, bak Münevver de bekliyor, ayip olmasin!

munevver hat gesagt…

Sevgili Sarah ve annesi,Burikitas(biz yanlış mı söylüyoruz börekitas diye?)ve boyozu merakla bekliyorum.Tata aracılığı ile söylüyorum.Sarah'ya da yazabilirdim ama Tatacığım da şahit artık kaçış yok..
Hem patateslisi de ne güzel olur kim bilir?

Füsun Yurtman hat gesagt…

Sevgili Tata,
beni aldın İzmir'e götürdün sabah sabah. Boyoza bayılırım, burekitasa da ve tabii bir de kalburabastıya. Lisede çok musevi arkadaşım vardı. Bunlardan ikisi geçen sene "İzmir seferarad Mutfağı" adlı kitabın hazırlanmasında çalıştılar. İşte kitaptaki ilk tarif, ev yapımı boyos:
Malzemesi:
5 bardak un
1.5 bardak su
1 çurba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı sıvıyağ
bir tutam tuz

patlıcanlı iç (handrajo)
2 adet patlıcan
2 adet kabak
2 adet domates rendesi
1 adet iri soğan
100 gr. rendelenmiş tulum peyniri
1 çay kaşığı tuz
sıvıyağ

peynirli iç
5-6 adet iri patates
2 adet yumurta
250 gr karışık peynir rendesi
bir tutam karabiber

ıspanaklı iç
1 kg ıspanak (çiğden ince kıyılmış)
1 bardak tulum peyniri rendesi
1 çorba kaşığı un

yapılışı:
un, su, sirke, yağ ve tuzu büyük bir kabın içine koyun, iyice yoğurun, hamuru beş parçaya bölün, her parçayı ayrı bir kapta tekrar yoğurup ceviz büyüklüğünde parçalar toplar oluşturun. büyük bir kabayağ dökün ve hamur topları yağın içinde kalacak şekilde kaba yerleştirip yarım saat bekletin, hamuru elle ince açarak iç malzemeyi koyun, zarf şeklinde kapatıp önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 20 dakika pişirin, pişme süresince fırını kontrol edin

Patlıcanlı iç
sebzeleri rendeleyintuz ve birkaç damla yağ ile ateşte çevirin, suyunu çeksin, peyniri ilave edin.

peynirli iç
patatesleri haşlayıp ezin, yumurtaları çırpıp peyniri katın, hepsini karıştırın, en son karabiberi ilave edin.

Ispanaklı iç
Ispanakları çok ince doğrayın, peynir ve un ile karıştırıp kullanın

AFİYET OLSUN.

Not İstanbul'da da sokak usulü boyoz bulunuyor, galatasaray'da hamurabi'de, bazen de caddebostandaki migrosun içinde La torte pastanesi var, onlar izmirli olduğu için bazen yapıyorlar

Sevgiler / Füsun

tata hat gesagt…

Sevgili Füsun, sanirim en güzel yorumu tarifi iletmekle yaptin! Notumu aldim, deneyecegim, bakalim ne cikacak...AZ SONRA !!!!
Dün aksam da esimin bir arkadasi aradi, gevreklerin tarifini bulabilir miyim diye sordu... Izmir'den bir kahvaltiyi anlattim, olaylar gelisti, bakalim nasil altindan kalkacagiz?
Sevgiler

Estelle hat gesagt…

Aman tata, keski senden boyoz ve gevrek isteseydim!!! Boyozlarin tadi agzimda, keski boyoz da orada olsa ;o) Resimler için tesekkürler. Coktandir handrajolu börek yapmadim, umarim yakinda yapip Josi'yi anarim!! Opücükler.

tata hat gesagt…

Sevgili Estelle, annen gelince sana boyoz yapar, Izmirden dönünce de gevrekleri dondursun, sana getirsin. Buradan caninin cektigi birseyler varsa (Lebkuchen gibi) göndereyim.
Sevgiler

Estelle hat gesagt…

Tesekkürler tatacigim :) Burada Aldi ve diger magizalarda lebkuchen bulabirsin, inanirmisin? Komsum strudel bile bulabiliyor! Bu sene belki yapmayi düsünüyorum, bakalim sabir var mi? Yinede tesekkürler!

(bir kaç hafta önce Philadelphia'daki bir türk restoranda Adana kebap yedim, nefisti!)

Anonym hat gesagt…

ben bu aksam iki tariften boyoz yapmayi denedim malesef ikisindede basarili olamadim simdi okuyunca acaba diyorum hamurlari ceviz buyuklugunde kaba koyduk ya sonra o hamuru toptan mi acmak gerekiyordu?ben yine tek tek almistim hamurlari.bilmiyorum hatam nerdeydi ama olmadi ufak cocuklarim oldugundan gece yapayim dedim hem uykusuz kaldim hem boyozsuz haha.selamlar

tata hat gesagt…

gercekten de zordur boyoz yapmak, fakat hatirladigim kadari ile hamur tek tek acilir, yani hata orada degil. Ne diyelim gecmis olsun!
Sevgiler

yasin derin hat gesagt…

selam bır boyoz ustası olarak 9 yılın verdıgı tecrubeyle dıe bılırım kı hamur 500 gr dır un su ve tuzz baska bişe yok ama un 1. kalite marketlerde faln satılanlar degildir birinci kalite.. neyse
500 gr haur yuvarlanır dınlendırılır daha sonra basılır bır normal tabak boyutuna getirilir tabı tum bu işler ççk yagı ıle yapılır..1 saat dınlendıkten sonra yağlanan tezga uzerınde haur elle genışletilir daha sonra merdane yardımı ıle her tarafı eşit bir şekilde genışletilir ve kenarları ezılır..sonra uzerıne 50 gr kadar yıne zor bulacagınız asta yagı ıle eşit şekilde kaplanır daha sonra burayı sakın denemeyın kafanızın userınde yaklaşık 7- 8 defa sallayarak hamuru genışletiyoruz evet hem de yırtılmadan yırtılırsa kat kat olmaz sırım dedıgımız hamurun açılmadan birleşmesi saglanır..tezgah ın üzeri(karsıya dogru) ve aynı şekilde tezgahtan asagı sarkacak sekılde acılır çiçek yagı serpilır,tezgahtan sarkan kat uste dogru alınır ve tekrar ılerı dogru açılarak alttakı hamura tutturulur.. daha sonra yıne yag serpiip soldan saga ve sagdan sola katlanır 3,5 karış uzunluk ayarlanır.yıne hamurlar ılerı dogru esnetılır..sonra yukarıdan asagıya dogru hamurun yarısı katşlanır..hamur duseltılır sonra o yarıyı tamamlıyacak (kapatacak )şekilde tekrar sarılır ve ustte 4 kat elde edılır..daha sonra fıtıl yapılır asagı dogru yuvarlanır ara ara yukarı gerı sarılarak hamurun katı arttırılmaya calışılır. ve bu fitil yaklaşık 1 saat dinlendıkten sonra on eşit parcaya bolunur tabıı kı el ile havası kacmadan kesilmiş parçanın ıkı tarafı hamurun içinden birleştirilir ve tavaya konur 15-20 dakika sonra el ile basılarak genişletilir (tam ortasına) ve yaklaşık yarım saat sonra 210 derece ısınmıs fırına atılır.. yaklasık 12 dakıka da pişer.. afiyet olsunn...
sakın evde denemeyın :D
usta alzımsa ben buradayımm
gordugum tum tariflerde saçma sapan şeyler war. yok her boyoz tanesı tek tek acılıomus..yok hamur ceviz buyuklugunde kopartılıyomus eee sonra???????oylece mı fırına atıcan...
gercek ttarif budur ama YAPAMAZSINIZ!!!
BOYOZ USTALARI GENELDE MARDINLIDIR ve ben dogal olarak hıc gormedım bı tane gercek tarıf buraya yazan ben aslen gumushanelı dogma buyume izmirli bır yandan okula devam edıp futbol ıdmanlarına gıderken bır yandan da bu meslegi babamdan ogrendım ALLAH O'ndan razı olsun yazın turızm kısın da bu meslek ile ugrasıyorum parası da guzel :D