Freitag, November 03, 2006

BALKABAGI CORBASI

Cesitli sekilleriyle, sarinin her tonuyla sonbahara son derece yakisan bir sebze balkabagi. Bizim evde tatlisi yapilirdi, yeni mahsul cevizlerle yenirdi.
Almanya'ya gelince corbasi ile tanistim. Önce bir arkadasin evinde yedik, üzerinde biraz süt kaymagi da vardi, hosumuza gitti. Fakat evde kendim yapmaya karar verince tarifinde de ufak degisiklikler yasadi corba.
Benim tarifim söyle: Balkabagini soyup kücük kücük kesiyorum. Bir havucu da soyup kücük kesiyorum. Düdüklü tencerede orta boy bir sogani kücük dograyip, hafif yagda kavuruyorum. Balkabagi ve havucu ekliyorum. Tuz, biber, sarimsak ve sebze tuzu ilave edip pisiriyorum. Yumusayinca, makine ile hepsini eziyorum ve sicak servis ediyorum. Ben ve esim üzerine limon sikip yerken oglanlar üzerine bol kirmizi biber koyup acili seklini yiyiyorlar.
Bu corbanin tarifini yazarken, disarida da kar atistiriyor. Yani sonbahar bitti, kisa girdik. Bir sonbahar sebzesi ile veda etmis oldum, fakat tarif bence kisa da bir hosgeldin oldu, sicak corbayla!
Veda dan laf acilmisken, ben de kisa bir veda edeyim size. Izmir'deki babamdan son zamanlarda sik sik "gökyüzünde yalniz gezen yildizlar" sarkisini duyuyorum, yeni sarkilar söylemesi amaciyla bir süre onunla olacagim.
Sevgiyle kalin, hosca kalin!

25 Kommentare:

Damak Tadı hat gesagt…

Sevgili Tata'cım,
Ellerine sağlık harika ve bir o kadarda basit uygulamalı bir çorba olmuş seninki..Hemen anında hazır,tıpkı bizimkilerin damak tadlarına uygun.Mesela annemler kremalı soslu yiyecekleri sevmiyorlar,klasik yemek olacak onların ki.Bende yapınca istiyorum ki onlarda severek yesinler bu tam bizlik canım çoookkkk sağol..Hem limonlu hem biberli harika olur.Pardon baban iyidir umarım,bu arada sana İzmir yolumu gözüktü hayırlısı olsun canım..

Sana ve ailene mutlu,sağlıklı ve neşeli bir hafta sonu diliyorum..

Sevgilerimle..

Anonym hat gesagt…

Sevgili tata,

sana iyi yolculuklar, ve de iyi haberlerle donmeni dilerim...

optum

ML

tata hat gesagt…

Sevgili Gül, ben de kremali corbalari cok sevmiyorum. Baskasi yaparsa yerim, fakat ben kendim yapmam. Bizim corba bu nedenle degisti, ama inan böylesi de lezzetli!
Babam iyi, sadece yasli ve yalniz, biraz arkadaslik yapmaya gidiyorum. Tesekkürler iyi dileklerin icin.
Sevgiler

tata hat gesagt…

ML'cigim, tesekkürler iyi dileklerin icin, umarim herseyi yolunda bulurum!
Sevgiler

evcilkedi hat gesagt…

İyi yolculuklar Tata, umarım babanı sağlıklı ve esen bulursun ve bize geri dönerken de öyle bırakırsın:-) Gittiğin yerde Papatya ya da Bahar'ı görebilirsen çok selamlar. Döndüğünde yeni tariflerini bekliyorum, sevgiler

tata hat gesagt…

Sevgili Tülin, tesekkürler iyi dileklerin icin. Papatya ile büyük ihtimal görüsebiliriz ve hepinizin kulaklarini cinlatiriz.
Sevgiler

munevver hat gesagt…

Tatacığım,umarım bu sefer yorum gider.Senin bloggerda bir sorun var.Çorban nefis,nefis.Ben de bu çorbayı Tijenden öğrenmiştim.Eline sağlık.İyi yolculuklar,güle güle git,güle güle gel....

munevver hat gesagt…

Çok şükür Tata ulaşabildim.Eğer vaktin varsa Oyaya veya Burcuya bir not yazarsan onlar salatanı alabilirler sanırım. Tuzlu tarifler azdı.İyi olur diye düşünüyorum.
Sevgiyle,hoşça kal.

tata hat gesagt…

Sevgili Münevver, bazen bloglarda sorunlar oluyor, neyse gitmeden yorumun yetisti. Izmir'deyken bloglara bakma firsatim olur mu bilemiyorum, artik dönüste yazismak üzere diyelim.
Sevgiyle kal

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN hat gesagt…

Tatacigim, demek izmir yolu göründü. Bizimkilerde izmirdeler. Demek sizin orda kar atistiriyor. Onun icin sogugu bizi vurdu. Burda henüz kar yok. Sana iyi yolculuklar. Sevgiler Sonia...

tata hat gesagt…

Sevgili Sonia, kar bu kadardi, bitti. Hava yumusamaya basladi, simdi de Türkiye'de soguklar artti.
Seninkiler kim, ne yapiyorlar Izmir'de?
Sevgiler

Damak Tadı hat gesagt…

Sevgili Tata,
Sana iyi yolculuklar diliyorum canım,güle güle git gel inşallah.
Sevgiyle kal.

Beyhan hat gesagt…

Tata'cığım çorban nefis görünüyor.Ellerine sağlık.Babanın yanına gidiyormuşsun,umarım iyi haberlerle dönersin.
Sevgilerimle...

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... hat gesagt…

Merhaba çorba güzel görünüyor ellerine sağlık. Hoşça kal canım.

Hanife hat gesagt…

Iyi yolculuklar sevgili Tata..

Hülya YILMAZ hat gesagt…

Balkabağı çorbası hep ilginç gelmiştir bana ama nedense denemeye cesaret edemedim (bizim evdeki yemek beğenmezler yüzünden).
çok da güzel görünüyor. Babacığın artık iyidir umarım.
sevgilerimle,

Damak Tadı hat gesagt…

Sevgili Tata'cığım,
Sana ve sevgili ailene mutlu,sağlıklı ve neşeli bir hafta diliyorum.Sevgiyle kalın..

DAMLA hat gesagt…

Tata'cım,
hala dönmedin mi?
Merak ettim!!...

tata hat gesagt…

Hepinize yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum. Şu anda İzmirde şahane güneşli günler geçiriyorum. Babam da iyi sayılır dönüşte yenı tarıflerle görüşmek üzere
Sevgıler

Damak Tadı hat gesagt…

Sevgili Tata,
Babacığına kavuşan ve sağlıklı huzurlu olması beni çok mutlu etti.
Artık babana kavuşmnın vermiş olduğu huzur ve mutlulukla birde buna güneşli havaların eklenmesi ile keyfin yerindedir sanırım.Hep mutlu kalın canım.
Sana ve babacığına mutlu bir hafta sonu diliyorum..Sevgilerimle..

Damak Tadı hat gesagt…

Sevgili Tata'cığım,
Sana ve ailene mutlu bir hafta diliyorum,herşey gönlünüzce olsun.

Sevgiyle kalın..

Fatma hat gesagt…

Merhaba;Öncelikle babanıza çok geçmiş olsun..Balkabağından çorba yapma fikri çok ilginç.Şu an buzdolabımda eşimin tatlı yapmak için aldığı balkabağı var..Ancak eve geldiğinde çorbayla karşılaşacak:))
Ellerinize sağlık..

tata hat gesagt…

Sevgılı Fatma, tesekkürler iyi dileklerın icin, babam iyidir, beraber İzmirin tadını cıkarıyoruz.
Umarım corba hosunuza gider,afiyet olsun.
Sevgiler

Anonym hat gesagt…

sevgili tata,

dun balkabagi corbasini yaptim, herkeseten tam not aldi, hatta evin reisi, ikinci bir defa daha istedi, tarif icin tesekkurler!
ML

tata hat gesagt…

Sevgili Ml, eger evin reisi de begendiyse demekki tam not alabilirim! Afiyet olsun.
Sevgiler