Montag, April 02, 2007

LORLU HAMUR



Almanya'da ilk oturdugumuz daire Münih'e trenle 30 dakika mesafede güzel bir kasabadaydi. Orada cok güzel komsuluklar, arkadasliklar ve dostluklar yasadik. Üc oglanin ardindan kizimiz da dünyaya gelme sinyalleri verince Münih'e aile boyu bir daireye tasindik. Esim tasinma isleri ile ugrasirken ben de kizimin dogumu ile ugrasiyordum. Böylece hastaneden cikinca yeni evimize geldik.
Bu hamuru yaparken tüm bunlar aklima geldi, cünkü bu hamuru orada cok sevgili bir dostumdan ögrenmistim ve kizim tesadüf tekrar ayni kasabaya tasiniyor, yani dogdugu yere geri gidiyor.
Hamurun almanca adi Quark-Oel Teig. Özelligi hem tatli hem de tuzlu tariflere uymasi ve birgün önceden de hazirlanabilmesi.
Malzemeler:
150 gram Quark (lor)
2-3 yemek kasigi süt
50 gram siviyag
1 yumurta
1 cay kasigi tuz
bir fiske seker
bir paket kabartma tozu(krem tartar)
300 gram un
Lor, süt, yag, seker, tuz ve yumurta karistirilir.
Kabartma tozu eklenmis un ilave edilir ve elle iyice yogrularak yumusak bir hamur elde edilir.
Ben hamuru firin tepsisinin boyutlarina uygun olarak merdane ile aciyorum ve hazirladigim malzemeleri hamurun üzerine yerlestiriyorum. Firinda üzeri kizarincaya kadar tutup, cikariyorum ve beraber afiyetle yiyiyoruz.
Üst malzemesi olarak ben birine pirasa digerine ise kabak kullandim.

23 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Sevgili tata,
Elelerine saglik,degisik bir tart taban tarifi olmus, yerken lor tadi geliyor mu?

Sevgiler
ML

munevver hat gesagt…

Tata,günaydın!Lorlu hamur,pizza hamuru gibi yumuşak mı oluyor?Bir de kalınlığı kaç cm.?Ya da tepsinin ölçüleri nasıl?Hem lor var hem de çok az yağ.Bu nedenle çok hoşuma gitti.
Eline sağlık arkadaşım.
Sevgiyle,Nane Limon

Unknown hat gesagt…

Sevgili TaTam;

Eminim bu sefer bir başka güzel oldu lorlu hamurun. Baksana seni nerelere götürmüş...Afiyet olsun, hep sağlıklı ve güzel günler seninle olsun...

tata hat gesagt…

Sevgili ML, lor tadi gelmiyor yerken. Üzerindeki malzeme ne ise onun tadi agir basiyor.
Sevgiler

Sevgili Münevver,ben hamuru yarim santim kalinliginda ve firin tepsimin büyüklügüne göre aciyorum. Pizza hamurundan daha yumusak oluyor, istersen dürüm gibi sar, ye! Afiyet olsun.
Sevgiler

Sevgili Prenses, gercekten de bazi seyler cagrisimlar yapiyor, bu hamurda da öyle oluyor, eski yasanan yerleri, eski dostlari hatirlatiyor.
Sevgiler

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN hat gesagt…

Tata´cim merhaba,
Stuttgart´tan sevgilerimi yolluyorum.

Tasindim, yeni linkimi eklersen sevinirim. Sevgiler Sonia...

http://sonja-varol.blogspot.com/

tata hat gesagt…

Sevgili Sonja, ben seni hep baskalarinin üzerinden takip ediyorum, benim gibi bilgisayar özürlü biri icin blogun bir numara büyük geldi. Bazen bahce cikiyor karsima, bazen yemekler...ben bu kadar usta degilim, yine de elimden geldigince takip ediyorum.
Sevgiler

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... hat gesagt…

Ben fırsat bulup ziyaretine gelemeyeli birbirinden harika yemekler yapmışsın hepsi çok güzel olmuş ellerine sağlık.
Sevgiler…

loungetime hat gesagt…

Merhaba ,
Bu tarife benzer bir pide yapıyorlar eşimin memleketinde. Ben tatlı olduğu için yiyemiyorum ama onlar bayılıyor. Ellerine sağlık

loungetime hat gesagt…

Az önce bir önceki postu okuyunca dayanamayıp sorayım dedim
Ben Diklide büyüdüm ailem hala orda. Siz oralımısınız?
Sevgiler

Oya Kayacan hat gesagt…

Lorlu hamurlar çok güzel oluyor. Bisküvi veya ekmek hamurlarına da katıyorum. Hay allah Almanlardan mı esinleniyor muşum? Bunu da denemem gerek.
Bu arada büyük teyzeliğini kutlarım. 14 yıl önce ben de olmuştum. Hani bir zamanlar her şeyin küçüğü güzel derdik ya, büyüdükçe ve sonra yaşlandıkça hayata geçirdiğin kayıtlara bakıp, herşeyin büyüğü de başka oluyor demeye başlıyorsun. Sevgiler...

sevdamavisi hat gesagt…

Tatacığım,
ne güzel bir tesadüf olmuş kızının aynı kasabaya geri dönmesi. duygulanmışsındır eminim. ellerine sağlık çok farklı bir tarif. sevgiler

tata hat gesagt…

Sevgili Perihan, ben de biraz arayi actim, her zaman vakit olmuyor fakat ugradikmi da yeni lezzetler buluyoruz.
Sevgiler

aslı hat gesagt…

Sevgili Tata,ellerine sağlık nefis görünüyor...sevgiler..

tata hat gesagt…

Lounge time, ben Dikili'li degilim, Izmir'liyim. Bu hamur tatli olmuyor, fakat eger Almanlarin yaptigi gibi üzerine elma dilimleyip, yumurtali krema ve kuru üzüm koyarsak tatli niyetine yeriz. Anlayacagin üzerindeki malzemeye uyum saglayan bir hamur bu!
Sevgiler

tata hat gesagt…

Sevgili Oya, ben de Estelle'in dogumuna gittigim zamani hatirliyorum, simdi kendisi anne oldu. Insan kücük de olsa, büyüse de sevgi hep ayni kaliyor.
Lorlu hamurlari yapmana gelince, vardir sende de bir dünya vatandasligi, yaptigin yemeklere bakilirsa...her telden caliyorsun.
Cok ta güzel bence herseyi karistirmak!
Sevgiler

tata hat gesagt…

Sevgili Sevda, kizimin ayni kasabaya geri gitmesi cok hos oldu gercekten. Dün biraz evini toplamaya yardima gittim, hemen eski bir tanidik gördüm.Cevreyi biraz gezdirip anlattim, cok güzel oldu.
Sevgiler

tata hat gesagt…

Asli'cigim, tesekkürler. Hem lezzetli hem kolay bir hamur bu, cocuklarin sevecegine eminim.
Sevgiler

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN hat gesagt…

Sevgili tata, kesinlikle bekliyorum bahceme. Dedigin gibi cok uzakta degilsin. Söyle iki saatte burdasin. Ostern tatili ardindan pfingsten geliyor. Gelin valla basimizin üstünde yeriniz var. Sevgiler...
Sonja

Tuba hat gesagt…

Acaba bu hamur bizim buralarda var mi diye merak ettim. Bir arayayim bari. Yine degisik bir sey sundun bize sevgili Tata. Bu arada teyze olusunu tebrik ediyorum, Allah mutlu ve uzun omurlu eder insallah, cok sevgilerimle,

tata hat gesagt…

Sevgili Tuba, bu hazir satilan bir hamur degil, evde cabucak hazirlanabilen bir hamur. Belki oralarda da benzer tarifler vardir.
Sevgiler

Tuba hat gesagt…

Tata'm benim, bak ben yeni bir oyun baslattim. Seni de davet ettim, cevap verirsen, seni biraz daha tanima imkanim olacak. Istersen bloguma bir bakiver:)) Sevgilerimle,

Anonym hat gesagt…

Tata'cığım,
Canım benim,seni görmedim ama sanki yıllarca seninle dostluk etmişim de sanki uzaklara gitmişsin gibi sana olan duygularım..
Yaşamış olduğun o güzel yıllarını zevkle ve heyecanla okudum..Gönlüne sağlık canım..
Lorlu hamurun çok lezzetli gözüküyor..Bence quarklı tüm tarifler güzel oluyor dimi Tata'cığım..
Sevgili kızın yeni evinde mutlulukla otursun canım..Sevgilerimle..Gül./d.tadı

tata hat gesagt…

Sevgili Gül, ne ilginc degil mi yazilarimizla birbirimizi sevmeyi, saymayi, paylasmayi basariyoruz, keske tüm dünya da bu sekilde yakinlasabilse, sevmek zor degilmis diyebilse...
Sevgiler