Dienstag, April 04, 2006



YAPRAKLI KURU FASULYE

Babam derki "en güzel sarmalik yaprak cekirdeksiz üzümün asmasindan alinir". Bendeki yapraklar kadife gibiydi fakat üzümü cekirdeksiz mi bilemem, cünkü hic üzüm vermez bu asma.

Asma arkadasimin bahcesinde. Gecensene öyle cok topladik ki dostlarim bile yapraga doydular. Denemek acisindan kücük bir torbada yarim kilo kadar dondurdum. Gecenlerde de buzluktan cikarip sardim. Bizim büyük aileye yarim kilo yaprak yetmeyeceginden yaprakli kuru fasulye pisirdim. Bu benim cocuklugumdan beri en cok sevdigim yemeklerden biridir.

Kuru fasulye ve pilav milli yemegimiz. Bizde de sik yapilir ve severek yenir. Fakat annem yaprakli yapinca daha sahane olurdu. Umarim ablam bunlari okuyunca gene aglamaya baslamaz. Daha fazla nostalji olmadan tarife geceyim.

bir kilo kuru fasulye

bir büyük sogan

bir yemek kasigi domates salcasi

yarim yemek kasigi biber salcasi

tuz, karabiber, kimyon

500 gr. asma yapragi

kiyma ve pirinc (ölcüsünü tam bilemiyorum, fazla gelirse eksili köfte oluyorlar bende)

Yapragin ic malzemesini kiymali yaprak icini nasil hazirliyorsaniz, öyle hazirlayin. Ben genelde sogan, tuz, biber, nane, kiyma ve pirincle yaparim. Yapraklari sardiktan sonra bir tavaya cok az siviyag koyup yapraklari iki tarafli hafif kizartin.

Kuru fasulye icin sogani kücük dograyip, hafifce öldürün (ceza yemeyeceginiz tek öldürme sekli budur). Suyunu ekleyin, hafif kaynayinca kuru fasulye, salcalar ve baharatlarini ekleyin.

Kuru fasulyeler pistikten sonra altini hafif atese alin ve kizarmis yapraklari yavasca ekleyin. Yapragin icindeki pirincler yumusayincaya kadar pisirin. Yapraklarin kizarmasi piserken acilip dagilmamasi icindir.

Afiyet olsun.

5 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Sevgili Tata,

Ablan aglamadi, ama cani cekti :)

Afiyet olsun,

Oya Kayacan hat gesagt…

Kafayı yedim galiba!!! Kuru fasulyeli kızarmış yaprak dolması mı? Sahi mi? Memleket nere? Şaka bir yana, Tata, kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi dolmayı kızartıp fasulyeye katmak. Keşke tadına bakabilseydim...

tata hat gesagt…

Sevgili ablacigim, ben sana yaparim görüsürsek.

Sevgili Oya Kayacan,
Memleket Izmir. Kizarinca yapraklarin tadinda degisme olmuyor, sadece yemek piserken yapraklarin yapisik kalmasini sagliyor. Bu bir sefarad yemegidir.
Sevgiyle kal.

Nezaket hat gesagt…

Tata, cok degisik ve bilmedigim bir yemekle tanistim sayende. Yaprak sarmasi yaptigimda birazini ayirip kuru fasulye ile denemek isterim. Cok tesekkur ederim paylastigin icin, eline saglik. Sevgilerimle

tata hat gesagt…

Sevgili Nezaket,
Ben de genelde yaprak sarmasi yaptigimda bu yemegi de yaparim. Mutfaga bir giriste iki cesit yemek yapmis oluyorsun.
Fakat bu kez yapragim azdi, sadece bu yemege yetti.
Sevgiler