Freitag, Juni 23, 2006

MÜRVER CICEKLERI


Münih'te meshur bir ascimiz var. Mevsim sebze ve meyveleri degistikce televizyonda, dergilerde, günlük gazetelerde resimleri, tarifleri yayinlanir. Sehrin tam göbeginde yemek kurslari verdigi bir okulu var. Anlayacaginiz tüm yil bu adamcagizi seyredip, dinliyoruz.
Daha kuskonmazlarla ilgili tarifleri yeni bitirdik, baktim gecen gün gazetede yine o! Bu kez elinde mürver cicekleri, faydalarini anlatiyor, tarifler gösteriyor.
Mürver agaci Almanyaya geldigimden beri tanidigim bir agac. Ne yalan söyleyeyim ciceklerini yemeyi hic düsünmemistim. Meyveleri kücük kirmizi taneciklerdir ve onun suyu özellikle kisin soguk alginligina karsi cok iyidir. Dogal ürünler satan magazalardan alip, cocuklar kücükken onlara icirirdim.
Bu ara her taraf mürver cicekleri ile dolu, bizim acsi da israr edince bir de ciceklerini deneyeyim dedim, arka bahceye indim, birkac cicek topladim, eve gelip krep hamuruna batirip kizarttim. Tadi nasil mi oldu? Bilmem, krep tadi vardi, balla yedik. Cok ilginc gelmedi bize, olsun , cok faydali cok vitaminli deyip, avuttuk kendimizi.
Kedili mutfaklarda surubunun tarifi var. Bu hafta da onu deneyecegim. Baska bir arkadas da "onun surubundan yapilmis dondurma yemistim, harikaydi" dedi. Bakalim daha neler ögrenecegiz...

5 Kommentare:

munevver hat gesagt…

Tatacım,çocukluktan benzer bir şey hatırlıyorum ama,çıkartamıyorum.Çok şifalı diye bize birşeyler içirirlerdi.Ben hiç görmedim ve yapmadım.Oyada şurubu görünce merak ettim iyice.Seneye takip edicem,yapmak için.Kızartması da pek ilginç.Eline sağlık.

tata hat gesagt…

Tesekkürler Münevver, Cicekleri cok güzel, sonradan kirmizi kücücük üzüm tanecikleri gibi oluyor. Türkiye'de mutlaka vardir, hemen hemen tüm Balkan ülkelerinde de taninan bir agac bu.

Papatya hat gesagt…

Tatacığım, meğer burada da mürver çiçeği varmış ve şurubunu da yaparlarmış ki bendeki bir Girit otları kitabında tarifi var. Geçenlerde Dilek yazmıştı, sayfasında çiçekleri görünce, bir şimşek çaktı, kitabımda gördüğüm ve Türkçe adını bilmediğim bu çiçekleri tanımıştım :) Hemen kitabı açtım, limon ve greyfrut suyuyla yapıyorlar şurubunu. Şimdi de sende kızartmasını görüyorum :) Mürverin ne olduğunu öğrendim bloglar sayesinde, gördün mü bak! :) Eline sağlık!

tata hat gesagt…

Evet, sevgili Papatya. Epey bilgide büyüyoruz. Allah yaratip önümüze koymus fakat biz dogadan nasil bu kadar uzaklasmisiz diye bazen kendime de kiziyorum. Ben de bugün surup ve recel yapimina basliyorum, hayirlisi olsun.

Hanife hat gesagt…

Merhaba Tata,
Bu sayfanin size ait oldugunu simdi ogrendim ne yazik ki:( Tarifler cok guzel, hele falafellere takildim:)
Murverden ben de recel yapmistim gecenlerde, Ozgul abla vermisti tarifini , cok severek yiyorum. Traifinizle yeni bir sey daha ogrenmis oldum... gelecek sene insallah, cicekler tukendi cunku..
Sevgiler..