Montag, März 13, 2006

KIRMIZI BALIK CORBASI
Eski oturdugumuz evde Izmirli bir komsumuz vardi. Birgün büyük telas icinde yemek pisirmeye basladigini ama salcasinin kalmadigini, ona salca verip veremiyecegimi sordu. Kadin o kadar kötü görünüyordu ki hemen eline salcayi tutusturup gönderdim. Ertesi gün telasinin nedenini anlatti.
Esi asla beyaz yemek yemezmis, 'eger sende de salca olmasaydi, ne yapardim bilemiyorum' dedi. Bir aile faciasina mani olduguma sevinerek beyaz yemegin ne oldugunu sordum. Megersem yemekler beyaz ve kirmizi olmak üzere ikiye ayrilirmis onlarin evinde ve salcanin girdigi her yemek kirmizi, salcasiz da beyaz yemek olurmus. 'Beyaz yemek tatsiz olur' diyerek te sözlerini noktaladi. Benim aklima zeytinyagli pirasa, kereviz, enginar gibi bircok lezzetli "beyaz" yemek geldi ama onlar kalabalikti sesimi cikarmadim.
Cumartesi günü misafirlerim vardi. Izgara balik yapacagiz diye konusmustuk, fakat hava öyle soguk ki önden de bir balik corbasi yapayim dedim. Evdeki malzemelerden birseyler cikar diye düsündüm. Havucu rendeleyince tenceredeki manzara turuncu bir renge büründü, aklima kirmizi corba yapmak geldi.
Misafirlerim önce mercimege benzettiler, bir kasik alinca patates ve havucu kesfettiler, tadinca da balik corbasi oldugunu anladilar. Bu üc asamali sürprizden sonra hepsi birer tabak daha ve tarifini istedi. Onlara veririm de size vermez miyim....
Bir adet sogan
Bir adet havuc
Bir adet patates
500 gr beyaz etli kilciksiz balik
250 gr kücük karides
Bir yemek kasigi salca
Yarim yemek kasigi biber salcasi
Tuz, biber, iki dis sarmisak
Önce sogani rendeleyip, hafifce yagda kavurun,
ardindan sirayla rendelenmis havuc ve patatesi ekleyin.
Baliklari kücük kesip ekleyin.
En son karidesleri ekliyorum, cünkü cok cabuk pisiyorlar.
Kisi sayisina göre malzemelerin miktari azaltilip cogaltilabilir. Baharatlari da herkes kendi agiz tadina göre ayarlayabilir.
Afiyet olsun!

2 Kommentare:

Estelle Tracy hat gesagt…

HOS GELDIN TATA!! Aman ne kadar memnunum! Iste senin bloguna hemen link veriyorum! Bussis xoxo

PS: resim koymak cok kolay, post yazarken resim ikonu gorecekesin, tikla ve resimini sec. Istersen www.hello.com dan hello software'ini kullanabilirsn. Eger sorularin varsa Blogger'un yardim sayfalari cok iyi (Blogger Help). Viel Spass!!

tata hat gesagt…

Sevgili Estelle,
Ben de sizlerle daha fazla haberlesebildigim icin cok mutluyum.Cok öptüm.